Ynse Schellens

rsz ynse schellens

Ynse is het "ruwe bolster, blanke pit" voorbeeld, rijdt motor en soms (als op de foto te zien is)  met de trein.

Heeft het hart op de goede plaats.

 

 

 

 

 

   • Wanneer ben je uitgezonden geweest, waarheen en als wat?

Ik ben in 1995 uitgezonden als dienstplichtig militair (gewondenverzorger) naar Srebrenica met Dutchbat 3.

  • Is er iemand die er (positief) uitsprong tijdens je uitzending (aan wie heb je goede herinneringen)?

De eerste die bij mij opkomt is Guido den Hartog. We hadden samen een radioprogramma in de enclave, op Radio Dutchbat. Het programma heette Jackel and the Duke. Een soort van Koen en Sander van 3 FM. Hoop lol en onzin en goeie plaatjes draaien.

  • Welke leuke herinnering heb je van je uitzending?

De laatste weken voor de val van Srebrenica zat ik op OP Kilo. Ik vond het daar fantastisch. Het was de kleinste OP en alles was heel primitief. We hadden een goeie club jongens bij elkaar. De patrouilles vanaf de OP waren schitterend, we kwamen vaak door het Swedish Shelter Projesct (een groot opvangkamp voor vluchtelingen). Daar namen we pauze en dronken we wel eens koffie met de mensen aldaar. Ik heb in die tijd een hoop gezien en gedaan. We moesten onze voorraden zelf gaan halen in Srebrenica met paarden van locals (lokale bevolking red.) om alles mee terug te kunnen nemen. De voertuigen mochten niet meer rijden door de tekorten van diesel. Het was afzien, maar toch had het wat. Toen het nog rustig was in de enclave was dat toch wel de mooiste tijd.

  • Wat voor leuk souvenir heb je aan je uitzending overgehouden?

Het leukste souvenir wat ik heb overgehouden is ook gelijk het enige souvenir. Alles wat ik had lag op de de compound in Potocari en na de val is dat allemaal verdwenen. Het enige wat ik nog heb is een poster van Sepultura uit een Servisch muziekblad. Deze poster heb ik gekregen van een klein Servisch meisje wat rondliep in Milici waar ik samen met de jongens van OP Kilo gegijzeld was door de Serven, in de tijd rond de val van de Enclave. Ze hoorde dat ik gek was op metal muziek en ze heeft die poster toen gebracht. Hoe cool is dat? Ik heb de poster nog steeds.

  • Heb je nog contact met je uitgezonden collega's?

Er is nog regelmatig contact met een aantal jongens van toen. We spreken elkaar op Facebook en af en toe in real life. Natuurlijk is de veteranendag in Den Haag een soort van reünie. Dan is het altijd weer gezellig en komen de verhalen van toen altijd weer terug, in vaak een iets aangedikte vorm, hahaha.

  • Waar ben je het meest trots op?

Ik ben het meest trots op alle jongens en meiden van Dutchbat 3. We hebben daar allemaal in de moeilijkste omstandigheden ons werk gedaan en alles gegeven wat er maar mogelijk was. Het was daar absoluut niet makkelijk door alle tekorten aan bijna alles. Iedereen heeft zich een slag in de rondte gewerkt om alles zo goed mogelijk te doen en als je dan bij thuiskomst wordt neergehaald en aan de kant wordt gezet door de hele wereld (inclusief NL en defensie) en wordt neergezet als laffe medeplichtigen aan de genocide, dan is het ook moeilijk om je hoofd omhoog te houden en trots te blijven. ( Nazorg?? wat is dat??) Gelukkig is de opinie over Dutchbat 3 ondertussen een stuk beter geworden en mogen we weer trots zijn. En dat is ook wat we moeten zijn: TROTS op wat we daar gedaan hebben. Alles geven wat je kan en meer. WIJ weten hoe het was, WIJ waren er bij. WEES TROTS. 

Ojaaaaaa en trots ben ik ook op mijn band TIMBER en onze nieuwe videoclip van ons eigen nummer "Part of me" wat gaat over PTSS. Het nummer en de clip zijn erg mooi geworden. En ik denk ook erg herkenbaar voor een hoop veteranen met PTSS. We hadden binnen 2 dagen al meer dan 1000 unieke kijkers. Dat is voor een onbekende band helemaal niet slecht dacht ik. www.youtube.com/watch?v=4D_sPAm3oCo

  • Wat is het mooiste moment van je leven na je uitzending?

Misschien wel heel cliché, maar dan zeg ik toch de geboorte van mijn kinderen.

  • Wat zijn je beste eigenschappen?

Pffffffff, da's een lastige. Zeg het maar eens over jezelf. Ik denk dat ik erg lief en zorgzaam ben naar mijn gezin. Daarnaast ben ik wel een mannetje van de tijd, ik hou niet van te laat komen. Liever een half uur te vroeg dan 5 minuten te laat. Maar dat kan ool wel eens heel irritant en vervelend zijn. 

  • Wie wil jij dat er gevraagd wordt voor dit inteview?

Aalderik van Bruggen, hij zat bij het 'vergeten' Dutchbat 4 

  • De foto en zijn verhaal

 fotoYnse

 

Zoals ik al zei was alles op de OP erg primitief. Deze foto geeft dat mooi weer. Zelf je prakje (uit het noodrantsoen)  opwarmen op een blokje esbit. Niet te eten die rommel, maar het was warm en vulde de maag hahahaha. 

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen