rsz RoySchuurmans

Roy Schuurmans is bekend als drijvende kracht achter de Stichting Veteraan en Thuisfront, maar doet nog zóveel meer voor en met veteranen.

Maar wie is nu Roy? Deze vraag is de reden dat we hem vandaag in het zonnetje zetten.

 

 

 

 

 

 

  • Wanneer ben je uitgezonden geweest, waarheen en als wat?

Ik ben uitgezonden geweest in 1993 met V8 1(NL) SIGBAT HQ South Knin als Hospik verbindelaar. In 1994 met 'Provide Care' naar Goma (Rwanda)  Kamp Katale en in 1997 met SFOR 3 IOT naar Sisava.

  • Ben je individueel of met een groep uitgezonden geweest?

Ik ben alle 3 de keren individueel uitgezonden geweest. Alle keren vrijwillig. Met Unprofor dus als hospik verbindelaar naar Knin, naar Rwanda als hospik en als toegevoegd IOTer aan SFOR 3

  • Welke leuke herinnering het je van je uitzending?

Zat leuke herinneringen, het mooie landschap, de kameraadschap, het pionieren, de locals.... Topherinnering: de woorden biscuit, aqua aqua van een kindje wat door mijn infuus was gered. Helaas was dat wel gekoppeld aan mijn diepste dal dat er iemand was gestorven door het vergeten van een simpele controle van een infuus. Alles in evenwicht zeg maar.

  • Heb je verlof gehad en zo ja, waar ben je heen geweest (thuis/vakantieoord)?

Met 2 missies heb ik verlof gehad, de eerste had je zelfs nog een 48 hour leave. Mocht je het land niet uit. Een mooie treinreis gemaakt naar Pula en even genoten in een 4-sterrenhotel met wat maten. De grote verloven gewoon naar huis gegaan. Ik vond de 48h leave het mooiste.

  • Wie was jouw "konijn"/knuffel tijden je uitzending (had je er 1?)

Mijn knuffel is mijn beer (zie foto), ooit in Zagreb gekocht, is altijd mee geweest. Iedereen heeft een mascotte nodig 

  • Heb je nog contact met je uitgezonden collega's?

Ik ben individueel toegevoegd, heb nog wel met wat mensen contact, maar niet echt veel. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik ook niet zo goed ben in het onderhouden van dat soort dingen.

  • Wat voor werk doe je nu?

Ik ben tegenwoordig coördinator nuldelijnsondersteuning veteranen bij HomeBase support. Daarnaast doe ik nog vrijwilligerswerk als voorzitter van Veteraan en Thuisfront. Drukke baan en hobby maar met behoorlijk wat voldoening.

  • Doe je  nu ook dingen/werk/vrijwilligerswerk voor defensie en/of veteranen?

Veteranen zijn eigenlijk 24/7 mijn leven. Nuldelijnsondersteuning opzetten binnen HomeBase en daarnaast mijn Stichting Veteraan en Thuisfront, die ik samen met mijn vrouw en heel wat vrijwilligers run, proberen we veteranen op een positieve manier in het daglicht te krijgen en meer te benadrukken wat de positieve kanten van het veteraan zijn is. Daarnaast helpen we veteranen die het moeilijk hebben met hele kleine praktische oplossingen zodat ze verder kunnen.

  • Wie wil jij dat er gevraagd wordt voor dit interview?

Hendrik-Jan van Tilburg

  • De foto en zijn verhaal

rsz fotoroy

Deze foto was de laatste foto van het rolletje van Rwanda, ik vind het gewoon een mooie foto die de afsluiting ter plaatse laat zien van een missie. De rommeligheid weerspiegeld uitstekend de rommeligheid waarmee we terug kwamen en de dingen die allemaal nog opgeruimd moesten worden in ons hoofd. Veel zijn daar tot vandaag nog mee bezig.