rsz Ab

Ab is redelijk bekend in "veteranenland", samen met Seekle van der Veen organiseert hij dit jaar al voor de derde keer de Lukavac reünie in Doorn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Wanneer ben je uitgezonden geweest, waarheen en als wat?  

Uitzending Bosnië, Lukavac, Support Command Lima 4, 02-08-1994/14-02-1995, mijn functie was groepscommandant bij het hersteldetachement.

  • Is er iemand die er (positief) uitsprong tijdens je uitzending (aan wie heb je goede herinneringen)?

Er zijn veel mensen positief uitgesprongen tijdens mijn uitzending en heb aan veel nog een goede herinnering.

  • Welke leuke herinnering heb je van je uitzending?

De leukste herinnering is dat ik daar voor het eerst in contact kwam met mijn vriendin.

  • Had je goede/leuke contacten bij de lokale bevolking?

Ik had een kamp functie dus regelmatig contact met de plaatselijke bevolking die werkzaam was op de compound en die contacten waren altijd goed. Aardige mensen die er ook niets aan konden doen dat er oorlog in hun land was.

  • Doe je nu ook dingen/werk/vrijwilligerswerk voor defensie en/of veteranen?

Ik ben lid van de Jonge Veteranen, dat is die vereniging in groene polo's, doe nuldelijns hulp voor en met andere veteranen die door bijv. PTSS  in de problemen zijn gekomen, kom veel bij veteranenmeetings om te kunnen netwerken en ik organiseer regelmatig de reünie Lukavac voor degenen die daar in 1994/1995 gediend hebben.

  • Wat heb je na je uitzending gedaan, werk, etc.?

Ben na een diensttijd van 26 mooie jaren bij de Landmacht in 2001 door omstandigheden de dienst uitgegaan en ben toen fulltime rijles gaan geven op de vrachtwagen, doe dit nog iedere dag met veel plezier.

  • Wat staat er nog in je bucketlist (ofwel: wat zou je ooit nog eens willen doen?)

Samen met mijn vriendin een bezoek brengen aan Sarajevo, Mostar en andere plaatsen waar we in 1994 geweest zijn, het staat waarschijnlijk volgend jaar op onze agenda.

  • Vul in: mijn motto is........

Mijn motto is nog steeds, ondanks dat ik het niet altijd met iedereen eens ben, : Leven en laten leven.

  • Wie wil jij dat er gevraagd wordt voor dit interview?

Ik zou graag Peter Jongman willen uitnodigen omdat hij best veel heeft meegemaakt tijdens en na zijn uitzending.

  • De foto en zijn verhaal:

foto Ab 

Deze foto is gemaakt in februari 1995, de dag voor de rotatie, na een uitzending van 6 1/2 maand in Bosnië. Het verhaal: Leerzame tijd geweest, veel fijne mensen leren kennen waar ik na bijna 20 jaar nog een goed contact mee heb. Met deze MB ben ik in december 1994 beschoten door een sluipschutter tijdens een konvooirit. Deze beschieting heeft jaren na mijn uitzending nog heel veel invloed op mijn leven gehad. Er is bij mij, naar aanleiding van die beschieting, PTSS geconstateerd, maar mede door een goede therapie en een super back-up hier thuis van mijn vriendin heb ik nu alles redelijk op de rit gekregen. Het fijnste was dat ik in augustus 2013 naar de plaats van de beschieting ben geweest waardoor ik het nog beter een plaatsje heb kunnen geven.

Mijn advies is voor veel mede veteranen: ga een keer in Bosnië kijken en geniet dan van dat mooie land.